Головна » Статті » Суспільство

Моліться за ворогів

Молитися за ворога? Під час війни? Саме так. Зрештою, саме під час війни слово «ворог» звучить чесно й переконливо, а не абстрактно. Але яким чином (а навіть як саме) можна й потрібно молитися, якщо всередині клекоче мало не ненависть? Про це ми розмірковуємо разом із сестрою-редемптористкою Михаїлою ЛИЗАК, яка зараз служить в Одесі (Одеський екзархат УГКЦ). Сестра погодилася поділитися з читачами «КВ» своїм свідченням на цю тему.

Одне запитання щодо молитви за ворога підняло багато тем у моєму серці. За звичкою хочеться сказати: «Так, звичайно, за ворогів потрібно молитися». Якщо ж так, то якою може бути молитва за ворога? Які почуття і сенс у неї можна вкласти? Відповідаючи на запитання, говоритиму про себе особисто: нехай це буде радше діленням, ніж навчанням.

Насамперед моя молитва покликана створити простір між мною і Богом. У неї включено всі сфери мого життя, надії, плани, а також мій страх і біль. Як монахиня, я кілька разів щоденно маю змогу молитися спільно з сестрами: так твориться спільнота. Звичайно, ми постійно просимо в Бога миру та опіки над нашими воїнами.

Як включити в цю молитву наших ворогів? Гадаю, можна почати просто з розповіді Господу, як я переживаю сучасні події. Який вплив вони мають на моє життя, які почуття (обурення, жаль тощо) викликають? Мені, наприклад, дуже болить за нашу Церкву, яка зустрілася з переслідуванням у Криму – тому це одна з тем для моєї молитви…

Ми, звичайно, ділимося між собою суб’єктивними думками, коментарями… Але молитва за ворога допомагає запросити у всю цю ситуацію Бога. Адже Господь присутній також там, де панує жах війни і втрати. Він може промовити до серця того, хто свідомо чи несвідомо зруйнував мир в Україні, щастя у багатьох родинах, здоров’я, життя наших солдатів. Особисто мені бракує слів у цій молитві, просто запрошую Бога бути там, де про Нього забули, - і діяти.

Однак Псалмоспівець (див. Пс 59; 109 й ін.), наприклад, яскраво посилає «громи і блискавки» на ворогів та не скупиться на вираження свого гніву. Не хочу робити біблійного аналізу, але я переконана, що Бог цінує принаймні дві речі в цьому тексті: щирість автора і те, що страждалець, попри все, запрошує Його бути присутнім у своїх гірких переживаннях. Біблійний автор ніколи не зупиняється на темі ворогів – він завершує, звичайно, свою молитву прославою або покаянням. Схоже, хоч би якою справжньою була агресивність, вона шкодить насамперед особисто мені: робить гіркою мову, а почуття – пригніченими. Тому «застрягати» в ній у будь-якому разі не варто.

" «Ви чули, що було сказано: Люби ближнього свого й ненавидь ворога свого. А Я кажу вам: Любіть ворогів ваших і моліться за тих, що гонять вас; таким чином станете синами Отця вашого, що на небі…» Слова Ісуса з Євангелія від Матея 5, 43-45а

Звісно, я молюся, щоби Господь зцілив наших солдат, обійняв їхні родини, відновив мир в Україні. І розумію, що жодне озброєння не допоможе, якщо в наших ворогів не зміниться намір воювати проти нас… Альберт Ейнштейн якось висловив думку, яка для мене вже багато років становить ключ до вирішення буденних конфліктів: «Конфлікт ніколи не може бути вирішений на тій площині, на якій виник. Потрібно або піднятися, або опуститися на інший рівень». Молитва допомагає саме піднятися, побачити новий горизонт, залишитися людиною навіть у бою й повірити, що жодна людська втрата не є такою в Божих очах.

*

…Ділячись цими думками, мені хочеться бути дуже делікатною до тих, хто має набагато більше підстав ненавидіти, ніж я. Христос любить правду, Він каже називати ворога ворогом, а не притлумлювати біль від утрати, мовляв, «на все Божа воля». Насправді Божа воля полягає у бажанні Отця бути з нами. Тому Ісус воплотився, Божий Син став людиною. Він також мав ворогів, як особистих, так і «національних». І лише Він насправді знає, як їх любити, ганити, карати або прощати. А моя справа полягає саме в тому, щоби прийти до Ісуса й принести Йому своє життя через молитву.



Джерело: http://www.credo-ua.org/2015/02/129507
Категорія: Суспільство | Додав: ostin (05.02.2015) | Автор: «Католицький Вісник», № 2/ 2015
Переглядів: 3386 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Feliks  
0
Молитися за ворогів, звичайно ж, важко. А ще важче любити їх... Любов душевна, тобто наша звичайна людська, на це не спроможна На це здатна лише любов Божа, про яку говорить ап. Павло у Рим. 5:5. Не гріх кожному, хто підступає до цієї гори, подивитися це місце і глибоко замислитись. Є й ще одне місце у Мт.5:44, що робить заповідь Христа більш доспупною для нас немічних: "...благослосвяйте тих, хто проклинає вас, робіть добро тим, котрі ненавидять вас..." Ну, робити добро можна й через силу, як молвиться, скріпивши серце, а ось благословляти злодіїв, убивць тощо, не кожнен знайде в собі сили. А прична в тому, що не всі ми правильно розуміємо, що то є благословення. У Бога благословення для кожної людини своє, індивідуальне, й спрямовано воно виключно у бік спасіння душі, що заблукала. Для хитрого злодія буде великим благословенням. якщо його нарешті впіймають і посадять, де він замислиться над своїм життям; для блудника благословення буде розкриття його невірності перед сім"єю тощо. Ось ми благословляли Януковича свого часу: Господь дуже сильно благословив його, відірвавши від численних злодіянь, сильною рукою зупинив його на шляху беззаконня, зламав його гординю й самовпевненість і дав йому достатньо часу на роздуми. Отож благословляймо...
Дуже поважаю сестер-черниць, для мене це справжні святі. Рясних вам Божих благословень. КВП

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ:

[08.02.2023][Духовність]
ПРОТИСТОЯННЯ (412)
[16.01.2023][Духовність]
Раб Божий чи Божа дитина? (418)
[01.01.2023][Суспільство]
Творці миру (432)
[29.06.2022][Суспільство]
У вогненній печі (373)
[22.02.2022][Роздуми]
Любов в основі всіх законів – це добрі закони (532)
[22.02.2022][Суспільство]
"Секрет переможців" або те, чого найбільше боїться ворог (534)
[22.02.2022][Молитва]
Молитва до св. Архангела Михаїла (424)
[21.02.2022][Суспільство]
Інструкції на "темні часи" (473)
[02.02.2022][Роздуми]
Відкрити правду про себе (409)
[21.12.2021][Духовність]
Найбільший скарб (655)
[27.11.2021][Роздуми]
В розумної людини є три шляхи (591)
[17.11.2021][Роздуми]
Берегти істину (388)